Összes oldalmegjelenítés

2013. március 20., szerda

Segítsd a fogyásod barna rizzsel!


Ha fogyni szeretnél, akkor is ajánlott a változatos táplálkozás, ám ilyenkor jobban oda kell figyelni, hogy mit is eszel. A közhiedelemmel ellentétben nem tilos a szénhidrát fogyasztása ilyenkor, ám nem mindegy, milyen szénhidrátot választasz. Magas rost- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően a barna rizs jó választás, mivel segíti a fogyásodat.

Mit kell tudnom a barna rizsről?

A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Mindemellett egy olyan vegyület is található benne, amely a koleszterinszint csökkenését eredményezi, ezért szívvédő élelemnek is tekinthető.

A barnarizs külső borítása a korparésze. A dietetikusok szerint egy rizsszem tápértékének 60%-át a korpa adja - amely csak a barna rizsben található meg. Többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően a sikeres fogyáshoz és az egészséges étrendhez elengedhetetlen.

A barna rizs összetétele (100 grammban)
362 kcal
12 mg kalcium
2,4 g zsír
255 mg foszfor
2,4 g rost
7 g fehérje
77 g szénhidrát

Zsírégető

A barna rizsben található foszfornak, B-vitaminnak és kalciumnak köszönhetően a zsírégető folyamatokat is segíti. A barna rizs sokkal egészségesebb, mint a fehér (hántolt) rizs. Utóbbinak sokkal magasabb a glikémiás indexe: gyorsabban emeli meg a vércukorszintet, ezért ha cukorbeteg vagy, vagy fogyni szeretnél, a fehér rizs fogyasztását semmiféleképpen nem ajánljuk.

Rákmegelőző is!

Nem csupán a vastagbél rosszindulatú elváltozásait lehet rizsfogyasztással megelőzni, hanem az emlőrák előfordulási gyakorisága is csökkenthető. Hogy hogyan? A barnarizs rostanyaga megköti a béltraktusban lévő női nemi hormont, így a vérben keringő ösztrogénszint lecsökken. Ausztrál és kanadai kutatások eredménye szerint napi 28 g rost 38 %-kal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Forrás: http://www.enportal.hu/barna-rizs.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése